Vragen rond verf: is lakverf geschikt voor deuren? En andere vragen

 • Tips voor het betere schilderwerk?

  Verfborstels

  1. Een nieuwe verfborstel kan je even over grof schuurpapier strijken om losse haren kwijt te spelen.
  2. Doop de haren één derde in verf en strijk of klop de borstel licht af langs de rand van de pot.
  3. Zorg altijd dat je naar de natte kant toe werkt. Verf dus van een ongeverfd naar een geverfd vlak.
  4. Voor acrylaatverven zijn er speciale, zeer innovatieve, borstels met synthetisch haar. Voor synthetische verven (alkyldverven) heb je een wat stuggere borstel van varkenshaar nodig. Deze borstels zijn meteen ook zwart van kleur.

  Verfrollen

  1. Een nieuwe verfrol heeft de neiging om te pluizen. De pluizen zijn gemakkelijk te verwijderen met een plakband.
  2. Wanneer je een gladde muur gaat schilderen met muurverf, gebruik dan een rol met normale vachtdikte. Ga je een gestructureerde of een gemetselde muur schilderen, gebruik dan een rol met een langharige vacht. Voor lakverf bestaan er speciale rolletjes voor zowel watergedragen als synthetische lak.

  Handige opruim- en bewaartips

  1. Als je acrylverf gebruikt, kan je de borstels en het overige gereedschap schoon maken met warm water en zeep. Milieutip: doe dit niet onder de kraan, maar in een emmer of bak die je vervolgens kan laten uitdrogen. Het restant gaat naar het containerpark.
  2. Laat de borstels na het reinigen steeds hangend drogen.
  3. Is je verfblik nog halfvol? Sluit het deksel goed en keer het blik even ondersteboven zodat de rand volloopt met verf. Het blik wordt zo luchtdicht afgesloten en dit voorkomt een vel.
  4. Is je verfblik nog voor minder dan de helft gevuld? Giet de verf dan over in een kleiner blik, hoe minder lucht in het blik, hoe beter de bewaring.
 • Werkt Tony Mertens met studenten?

  Zoek je een kleurrijke job als jobstudent of werkstudent? Dat kan! Contacteer ons voor meer info.

 • Is lakverf geschikt voor deuren?

  Ja. Lakverf wordt gekozen om deuren te schilderen. Lakverf werkt namelijk heel dekkend op hout en is zowel geschikt voor buiten- als binnendeuren. Als je kiest voor natuurverf, dan kies je beter voor hoogglansverf als je buitendeuren wil schilderen. Die verf is beter bestand tegen slechte weersomstandigheden.

 • Onze hele woning is reeds geschilderd met gewone verven. Kan ik overschakelen naar natuurverf?

  Ja, mits een goede algemene technische voorbereiding. De ondergrond moet mat, proper, stofvrij, vetvrij en licht absorberend zijn. Dan kan je in principe elke synthetische verf probleemloos overschilderen met natuurverf.

 • Voor wie is natuurverf een absolute aanrader?

  Door de jaarlijkse stijging van het aantal allergieën is er steeds meer belangstelling voor natuurverf vanuit medisch oogpunt. Ook zwangere vrouwen, moeders met kleine kinderen, carapatiënten, ouderen, kinderen en andere gevoelige personen vinden ook meer en meer de weg naar natuurverf.

  Natuurverf is er niet enkel voor “de groene consumenten”, maar voor iedereen die het beste voor het leefmilieu wenst én voor zichzelf.

 • Wat is het verschil tussen de zogenaamde milieuvriendelijke (acrylaatverven) en natuurverf?

  Natuurverf heeft als basis plantaardige oliën, harsen en wassen. De fabrikanten streven er naar om zoveel mogelijk natuurverven te ontwikkelen op waterbasis. Sommige natuurverven (lakverven) bevatten echter nog oplosmiddelen. Deze zijn meestal balsemterpentijn of citrusverdunning: zuivere natuurlijke etherische oliën. Geen enkel oplosmiddel is echter gemaakt om in te ademen. In dit geval geldt dus ook de boodschap “goed verluchten”. Deze 100% natuurlijke oplosmiddelen worden ook veel sneller afgebroken in de atmosfeer en in het menselijk lichaam dan de petrochemische oplosmiddelen.

  Acrylaatverf is een synthetische verf en dus gemaakt uit synthetische grondstoffen, meestal afkomstig uit de petrochemische industrie. De acrylaatverven worden ook wel eens misleidend “milieuvriendelijke verven” genoemd. Dit omdat het verdunningsmiddel of oplosmiddel water is. Acrylaatverven werden ontwikkeld in de jaren zestig en zeventig als antwoord van de verfindustrie op het KWS-2000 regeringsproject. Dat stelde dat de uitstoot van koolwaterstoffen met de helft moest verminderen tegen 2000.

  Bij acrylaatverven kunnen de borstels en rollen voortaan uitgewassen worden onder de kraan. Dit heeft echter grote gevolgen voor de waterverontreiniging omdat acrylaat niet thuishoort in drinkwater! Het is verder niet uitgesloten dat acrylaatverven nog kleine hoeveelheden synthetisch oplosmiddel bevatten. In de meeste gevallen zijn ze oplosmiddelarm en soms oplosmiddelvrij. Met de nieuwe milieureglementeringen streven ook de synthetische verffabrikanten naar oplosmiddelvrije verven.

 • Is natuurverf duurder dan synthetische verf?

  Over het algemeen zijn muurverven goedkoper dan vergelijkbare synthetische verven. Op het eerste zicht lijken lakverven duurder dan vergelijkbare synthetische verven. Maar vergeet het voordelig verbruik en de grote duurzaamheid niet.

  Voor de milieubewuste consument speelt ook het ecologisch aspect een grote rol. De afvalverwerking van natuurverven heeft immers veel minder negatieve gevolgen voor het milieu. Het principe “de vervuiler betaalt” geldt ook steeds vaker. Dus natuurverven worden in de toekomst dus alleen maar interessanter.

 • Welke zijn de technische voordelen van natuurverf voor de gebruiker?

  • Natuurverf ontlaadt statistische elektriciteit. Daardoor wordt het binnenklimaat aanzienlijk verbeterd. Deze eigenschap krijg je altijd cadeau, zelfs als er een synthetische verf onder de natuurverf aanwezig was.
  • Een natuurverflaag sluit niet af. Het groot ademend vermogen maakt het mogelijk om met natuurverf reeds na 2 à 3 maanden nieuwe pleisterwerken te schilderen met muurverf. Met synthetisch verven moet je normaal minstens 6 maand wachten.
  • Grote duurzaamheid, vooral wat de lakverven betreft.
  • Grote elasticiteit: natuurverven blijven ook na verloop van tijd elastisch. Dit is vooral van belang op hout. Hout krimpt of zet uit naargelang de weersomstandigheden en natuurverf volgt deze bewegingen mee in de tijd.
 • Wat is de samenstelling van natuurverf?

  Principieel worden er enkel natuurlijke, plantaardige of minerale grondstoffen gebruikt. Aan de basis liggen plantaardige oliën, harsen en wassen. Wanneer een bepaalde natuurlijke grondstof niet aan de kwaliteitseisen kan voldoen, wordt een alternatief toegepast. We proberen altijdeen optimale balans te vinden tussen duurzaamheid en milieuvriendelijkheid (volgens Quality & Environment Philosophy).

 • Is werken met natuurverf anders dan met synthetische verf ?

  Neen. In principe laten alle natuurverven zich verwerken als gewone schildersverven. Op technisch vlak gelden dezelfde basisregels. Je moet wel rekening houden met de ondergrond. Die moet zuigkrachtig zijn zodat de natuurverf er kan indringen.

 • Wat is de sfeer- en kleurwand?

  In elke van onze winkels vind je een sfeer- en kleurwand. Dit is een selectie van 230 actuele basiskleuren en uitgesproken, trendy accenttinten. De kleurwand bevat ook inspirerende en verrassende kleurencombinaties.

  Van al deze kleuren kan je kleurstaalkaartjes krijgen. Ook bieden we je testpotjes tegen een voordelige prijs. Alle kleuren zijn onmiddellijk verkrijgbaar van elk merk, net als nog 5000 andere kleuren. Dit kan in muurverf (mat en zijdeglans), acryllak of extra slijt- en krasvaste acryl/PU-lak (mat, satin en gloss), vloerverf, façadeverf, natuurverf en primer voor hout. Alles aan interessante prijzen.
   

 • Wat is de Colorbar?

  De Colorbar van Tony Mertens is uniek in België en levert je alle advies i.v.m. verf. Hier wordt ook de door jou gewenste kleur in een van de meerdere mengmachines gemaakt.

 • Mengmachine

  Deze machine kan elke kleur in elke gewenste verfsoort mengen.

 • VOC-wetgeving?

  Met de verfproducten van het huismerk (TM en My Color) is Tony Mertens 10 jaar voor op de huidige VOC-wetgeving (minimale uitstoot van CO2).

 • Wat is screen?

  Screenstof filtert het licht in alle zachtheid en houdt tot 75% van de zonnewarmte buiten. Er bestaan verschillende varianten screen, elk met een eigen graad van transparantie tot zelfs totale verduistering. Screenstof kan je eenvoudig en snel reinigen met spons en zeep. Screenstoffen worden bij Tony Mertens gebruikt in rol- of paneelgordijnen, op maat.